Kirjailijat

Hedwig Dohm

Hedwig Dohm on 1800-1900-lukujen vaihteen nimekkäimpiä saksalaisia naiskirjailijoita. Hän kuului myös naisliikkeen pioneereihin, vaikka ei osallistunutkaan mielenosoituksiin tai muuhun käytännön toimintaan. Hän vaikutti kirjoittamalla.

Satiirisella ja ironisella otteella hän otti kantaa tasa-arvoa koskeviin kysymyksiin ja nosti esiin miesten hallitseman yhteiskunnan epäkohtia. Hän oli näkemyksissään radikaali ja aikaansa edellä. Hän esimerkiksi vaati naisille täyttä oikeudellista, sosiaalista ja taloudellista tasa-arvoa miesten kanssa, korosti isien vastuuta lastenhoidossa ja esitti ensimmäisten joukossa, että sukupuoliroolit määräytyvät sosiaalisesti, eivät biologisesti.

Hedwig Dohm syntyi Berliinissä 18-lapsisen perheen kolmantena lapsena vuonna 1831. Veljet saivat leikkiä ja temmeltää ulkona vapaasti, tyttöjen piti istua sisällä ja tehdä käsitöitä tai auttaa taloustöissä. Veljet saivat myös opiskella, kun taas tytöistä kasvatettiin äitejä ja vaimoja. Hedwig piti asiantilaa epäoikeudenmukaisena. 15-vuotiaaksi hän kävi tyttökoulua, jossa opetus oli hänen mielestään täysin riittämätöntä. Sen jälkeen hänen päivänsä täyttyivät kotitöistä.

Vuonna 1853 Hedwig meni naimisiin toimittaja Ernst Dohmin kanssa ja sai nopeassa tahdissa viisi lasta. Avioliiton myötä hänen maailmansa avartui, sillä aviomiehen työ satiirilehdessä teki heidän kodistaan liberaalin kulttuuriväen kohtaamispaikan.

51-vuotiaana Dohm jäi leskeksi. Koko kaunokirjallisen tuotantonsa hän julkaisi vasta miehensä kuoleman jälkeen. Naisasiaa käsitteleviä kirjoituksia häneltä oli julkaistu jo aiemmin. Hän jatkoi kirjoittamista aina kuolemaansa saakka. Hän kuoli 87-vuotiaana vuonna 1919.

Dohm oli monipuolinen kirjoittaja. Kantaaottavien artikkelien ja pamflettien lisäksi hän kirjoitti romaaneja, novelleja, runoja ja näytelmiä. Häneltä on säilynyt myös mittava määrä kirjeitä, joista osa julkaistiin vuonna 2009.

Dohm kuuluu niihin lukemattomiin naiskirjailijoihin, jotka unohdettiin kuolemansa jälkeen mutta löydettiin 1900-luvun loppupuolella syntyneen nais- ja sukupuolentutkimuksen myötä uudelleen. Nykyisin Dohmia luetaan ja tutkitaan saksankielisessä maailmassa ahkerasti, ja muutama englanninkielinen käännös on tehnyt hänen tuotantoaan tunnetuksi maailmalla laajemminkin. Pienoisromaani Sata vuotta liian aikaisin on ensimmäinen suomennettu teos Dohmilta. Samalla se on ensimmäinen 1800-luvun saksalaisen naiskirjailijan suomeksi käännetty klassikko.