Kutsumus

EDITH AYRTON ZANGWILL

Suomentanut Tuija Tuomaala

Vuonna 1924 ilmestynyt Kutsumus perustuu kirjailijan äitipuolen, Hertha Ayrtonin, elämään. Hertha ajoi aktiivisesti naisten äänioikeutta, mutta ennen kaikkea hän oli arvostettu fyysikko. Britannian tiedeakatemia Royal Society on nimennyt hänet yhdeksi Britannian tieteenhistorian kymmenestä merkittävimmästä naisesta.

Kutsumus kertoo paitsi naisten äänioikeustaistelusta myös siitä, millaisia odotuksia naisille 1900-luvun alkupuolella asetettiin ja miten vaikeaa naisten oli luoda uraa. Myös ensimmäinen maailmansota ja naisten kotirintamalla tekemä työ nousevat kirjassa vahvasti esiin.

Kirjan päähenkilö Ursula on nuori kemisti, joka tekee työtään kotitalonsa vintillä ja kehittelee uraauurtavaa keksintöä. Naisten osa tiedemaailmassa ei kuitenkaan ole helppo: heidän työtään ei arvosteta eikä heillä ole pääsyä tiedeseurojen jäseniksi. Vähitellen Ursula tempautuu mukaan äänioikeustaisteluun, joka 1910-luvun alussa käy Britanniassa kuumimmillaan. Hän osallistuu mielenosoituksiin, pitää puheita ja järjestää kampanjoita. Seuraa vankilatuomioita, nälkälakkoja ja pakkoruokintaa, jotka koettelevat sekä henkistä että fyysistä terveyttä.

Ensimmäinen maailmansota muuttaa kaiken. Äänioikeustyö saa väistyä, ja Ursula palaa tieteen ja keksintönsä pariin. Hän on vakuuttunut siitä, että hänen kehittämänsä laite säästäisi sotilaiden henkiä taistelukentillä, mutta viranomaiset suhtautuvat ”nuoren neitosen tekeleeseen” penseästi. Vasta pitkän ja sinnikkään ponnistelun jälkeen hän saa viranomaiset hyväksymään laitteensa, joka lopulta otetaan käyttöön rintamalla.

Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää tiedettä ja aktivismia. Mukaan mahtuu myrskyisiä ihmissuhteita ja romantiikkaa – ja sota. Kun Ursulan rakastettu joutuu etulinjaan ja haavoittuu, Ursulan sodanvastainen vakaumus vahvistuu. Sota on hänestä kuin valtava Moolokin kita, joka nielaisee sisäänsä kaikki ihmiset, rintamalla ja kotona – ellei heidän ruumistaan niin ainakin heidän mielensä ja energiansa.

Romaanissa liikutaan monenlaisissa miljöissä: englantilaisen yläluokan seurapiireissä, tiedemaailmassa, äänioikeustaistelijoiden tempauksissa, vankilassa, sotasairaalassa, kotirintamalla. Kirja on täynnä väkevää ajankuvaa, kiinnostavia yksityiskohtia ja omaperäisiä sivuhenkilöitä. Sen keskeinen teema on ajaton: miten yhdistää naisena ura, ihmissuhteet ja poliittinen aktiivisuus.

Kutsumus on vangitseva lukukokemus ja lumoaa lukijapolven toisensa jälkeen. Kirjasta on 2000-luvulla otettu jo kaksi uutta painosta, ja se on äskettäin käännetty mm. ranskaksi ja italiaksi. Nyt kirja on luettavissa myös suomeksi.