Kirjailijat

Edith Ayrton Zangwill

Edith Ayrton Zangwill (1874–1945) oli englanninjuutalainen kirjailija ja aktiivinen naisasianainen. Hän kampanjoi naisten äänioikeuden puolesta ja toimi myöhemmin mm. rauhanaatteen ja kansainvälisen aseriisunnan hyväksi.

Zangwillin tunnetuinta teosta Kutsumus (The Call, 1924) pidetään yhtenä 1900-luvun alun merkittävimmistä suffragettiromaaneista. Naisten äänioikeus on kuitenkin vain yksi sen teemoista. Zangwill kuvaa kirjassa myös englantilaista luokkayhteiskuntaa ja sen epäkohtia, naisen osaa tiedemaailmassa sekä ahtaita sukupuolirooleja, jotka rajoittivat sekä naisten että miesten elämää.
Kaiken kaikkiaan Zangwill kirjoitti seitsemän romaania.

Edith Ayrton Zangwill syntyi fyysikkoisän ja lääkäriäidin tyttärenä Japanissa, missä perhe asui isän työn vuoksi viisi vuotta. Äiti kuoli Edithin ollessa kahdeksanvuotias, ja isä meni pari vuotta myöhemmin uudelleen naimisiin. Edithin äitipuoli, fyysikko ja äänioikeusaktivisti Hertha Ayrton, oli esikuvana Kutsumus-romaanin päähenkilölle Ursulalle.

Edith sai juutalaisen kasvatuksen ja kävi Bedford Collegen, joka oli ensimmäinen korkea-asteen opetusta naisille antanut oppilaitos Britanniassa. Vuonna 1900 se liitettiin osaksi Lontoon yliopistoa. Edith meni jo varhain mukaan naisten äänioikeutta ajavaan toimintaan, mutta pettyi asian hitaaseen etenemiseen ja liittyi lopulta, yhdessä äitipuolensa kanssa, militanttina pidettyyn Naisten sosiaaliseen ja poliittiseen liittoon WSPU:hun. Edith oli myös mukana perustamassa juutalaista järjestöä Jewish League for Woman Suffrage, joka ajoi naisten poliittisia ja uskonnollisia oikeuksia.

Äitipuoli lähetti Edithin varhaisia kirjoituksia juutalaisen kirjailijan Israel Zangwillin arvioitavaksi. Tämä piti niistä, ja myöhemmin Zangwillista tuli Edithin aviomies. Israel Zangwill oli tunnettu kirjailija ja poliittinen aktivisti, joka ajoi sekä juutalaisten että naisten asiaa. Hän tuki vaimoaan tämän poliittisissa ja kirjallisissa pyrkimyksissä, ja he kampanjoivat yhdessä naisten äänioikeuden puolesta. Pariskunta sai kolme lasta.

Edith jäi leskeksi vuonna 1926 ja kuvasi miehensä kuoleman aiheuttamaa hermoromahdusta omaelämäkerrallisessa romaanissaan The House (1928). Hän kuoli 70-vuotiaana Edinburghissa vuonna 1945.